Monestir de Santa Maria de Santes Creus. Tombes reials. Tomba de Pere el Gran.

Tomba de Pere el Gran, vista des de l'ala lateral.

Tomba de Pere el Gran a Santes Creus, amb banyera de pedra de pòrfir.

L'altar major és flanquejat a banda i banda per dos mausoleus, formats per sarcòfags de pedra situats a l'interior de sengles templets de pedra d'estil gòtic.

Aquest és el mausoleu del costat de l'Evangeli: El Rei Pere el Gran en una banyera de pòrfir com a sarcòfag i l'almirall Roger de Llúria als seus peus.

Segons els historiadors, aquestes tombes reials són els primers exemples de l'art gòtic català. L'any 2010, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, sota la direcció del Museu d'Història de Catalunya, ha restaurat les tombes reials del Monestir de Santes Creus, coincidint amb el 850è aniversari del monument. Els treballs han permès comprovar que els elements del mausoleu del rei Pere el Gran i la policromia de color blau, vermell i daurat, són originals i que es va utilitzar la tècnica de la pintura a l'oli: el sepulcre, per tant, és una de les primeres obres catalanes on apareix aquesta tècnica. Aquesta pintura es mantindria intacta des del 1307.

També es tractaria de l'única tomba reial de la Corona d'Aragó d'època medieval que no ha estat profanada i que, per tant, aporta dades inèdites del rei Pere el Gran. Als seus peus s'ha realçat la llosa funerària de marbre, fins ara molt degradada, de l'almirall Roger de Llúria, qui va manifestar la voluntat de ser enterrat ben a prop del seu senyor.


::VEURE CARA DE LA NAU CENTRAL::

Crèdits: Direcció General del Patrimoni Cultural / Josep Giribet


Equipament: Càmera CANON EOS 5D MarkII, òptica CANON EF 70-200 f/2.8 IS USM.

Data: 9-març-2012

Gigafoto de: 12591 x 24506 pix

© CALIDOS,SCP | 2012